Ceremonia parzenia herbaty

Teraz jeszcze taki Wuyishanowy bonus. Przed samym odjazdem poszliśmy do sklepu/herbaciarni kupić herbatę. W chinach w każdym sklepie z herbatą są miejsca gdzie można usiąść i popróbować różne rodzaje. Sprzedawczyni wszystko przyrządza i podaje. Chiński sposób parzenia herbaty jest bardzo prosty.

 

Sposób parzenia i podawania herbaty w Chinach jest bardzo prosty.  Herbatę pije się z małych filiżaneczek, takich na 1-2 łyki, przy piciu powinno się siorbać dla lepszego smaku. A więc wkładamy do pojemniczka do parzenia a następnie:

1. Należy zalać herbatę (pierwszego zalewnia się nie pije, służy do płukania naczynek)
2. Przelać do dzbaneczka
3. Umyć filiżanki do picia
4. Zalać ponownie herbatę
5. Przelać do dzbaneczka
6. Nalać do filiżanek i podać

7. Powtórzyć proces od punktu nr.4

 

Herbatę w zależności od gatunku można zalewać nawet 15 razy.

 

Udało mi się nakręcić filmik, na którym można wszystko zobaczyć, zaczyna się od punktu numer 2:

 

* polewanie żab (po lewej stronie) służy sprawdzeniu temperatury wody.

 

Po powrocie jak tylko kupię taki zestaw do parzenia (z Chin porcelany nie dowiozę 🙁 ) zapraszam na herbatę!

Komentarz do “Ceremonia parzenia herbaty

  • 19 grudnia 2012 o 17:34
    Permalink

    Będziesz mógł powtarzać w domu tylko bez siorbania 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *