Kolejnym opisanym owocem będzie: Dżakfrut, jackfruit – owoc drzewa bochenkowego (Artocarpus heterophyllus) z rodzinymorwowatych, występującego w Azji Południowej, Południowo-wschodniej i Afryce.
Za Wikipedią: Owoce osiągają do 90 cm długości i 30 kg wagi i tym samym są największymi owocami na świecie, rosnącymi na drzewie. Owoce spożywa się zarówno na surowo, jak i po poddaniu obróbce termicznej. Miąższ jest dość soczysty, ciemno-żółty, odznacza się intensywnym, upajającym zapachem. W kuchni indyjskiej wykorzystuje się również nasiona.
Nazwa „jackfruit”, oraz podobne w innych językach europejskich, pochodzą od jego nazwy „ciakka” w języku malajalam. Znaleziska archeologiczne potwierdzają fakt uprawiania drzewa bochenkowego w Indiach już w VI wieku p.n.e.
Mieliśmy możliwość skosztowania tego owocu podczas naszego pobytu na wsi. Nasz duży okaz:
No i rozcinamy:
Przekrojony owoc, jadło się miąższ dookoła pestek:
Owoc bardzo smaczny, szczęśliwe miny podczas jedzenia: