Po pitaji przyszła kolej na Mangostan. Jeden z moich ulubionych owoców tropikalnych. Za Wikipedią: Mangostan to okrągłe, ciemnofioletowe jagody od 4-7 cm, pokryte suchą, grubą, ciemnofioletową skórką. Ich miąższ zawiera kilka (6-8) nasion, jest biały, soczysty, a w smaku przypomina morelę, pomarańczę i ananas. Jest to jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych, jest jednak trudny do przechowywania i transportu. W stanie świeżym można go przechowywać zaledwie kilka dni. Wątpię aby był dostępny w Polsce.
Tak prezentuje się na zdjęciach:
Skórka jest dość gruba:
Za to środek przepyszny:
W Walmart kosztował 21,6 juana za kg (około 11 zł)
Hej, wygląda bardzo apetycznie, chętnie bym spróbowała zwłaszcza, że owoce są bardzo zdrowe. Litr soku z tych owoców kosztuje u nas 163 zł. A więc smacznego 🙂 Pozdrawiam