Pierś z kaczki z ziemniakami i żurawiną

Pierwszym daniem będzie polska potrawa – pierś z kaczki. Wbrew pozorom nie jest to trudne danie a jakie smaczne i eleganckie!

pierś z kaczki

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • ziemniaki
  • kilka pieczarek
  • dżem żurawinowy
  • sól / pieprz 

Przygotowanie:

Pierś z kaczki należy pociąć w kratkę od strony skóry (na grubość skóry). Całość doprawić pieprzem i solą. Piersi położyć (skórą do dołu) na patelni i smażyć na średnim ogniu około 12-14 minut aby wytopić tłuszcz. Następnie obrócić pierś na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty.  Podsmażone piersi należy włożyć następnie do rozgrzanego piekarnika (200C) i piec przez około 8 minut. W tym samym czasie na patelni z wytopionym tłuszczem kaczki można podsmażyć ziemniaki oraz pieczarki. 

Piersi z kaczki po wyjęciu z piekarnika powinny chwilę odpocząć. Nastąpienie krojone w plastry podałem z ziemniakami, pieczarkami, dżemem żurawinowym oraz sałatką z pomidorów, cebuli i sałaty.  

Smacznego!

2 thoughts on “Pierś z kaczki z ziemniakami i żurawiną

  • 3 stycznia 2017 o 07:51
    Permalink

    Dla mnie najlepszą kaczkę robi moja żona 🙂 Uwielbiam chrupiącą skórkę i delikatne mięsko kaczki.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *