Sok z trzciny cukrowej

W Birmie podobnie jak w innych krajach Azji Południowo-wschodniej czy Chinach można znaleźć osoby wyciskające świeży sok z trzciny cukrowej. Dość orzeźwiający i słodki napój.

Sam proces wyciskania soku jest bardzo prosty. Potrzebujemy trzcinę:

DSC02597

oraz urządzenie do wyciskania. Konstrukcja i działanie jest bardzo proste. Trzcina cukrowa przechodzi przez dwa walce, które ją miażdżą i wyciskają sok do pojemnika. Odpadki spadają z przodu. Urządzenie może być kręcone ręcznie jak tu:

DSC02079 DSC02077  DSC02082

lub „zmechanizowane”:

DSC02598 DSC02596

Po krótkim wyciskaniu można napić się soku z trzciny cukrowej:

DSC02605

Krótki filmik w wyciskania:

[youtube]https://youtu.be/jBzaIzzIsvQ[/youtube]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *