Pierwszym daniem będzie polska potrawa – pierś z kaczki. Wbrew pozorom nie jest to trudne danie a jakie smaczne i eleganckie!
Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- ziemniaki
- kilka pieczarek
- dżem żurawinowy
- sól / pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kaczki należy pociąć w kratkę od strony skóry (na grubość skóry). Całość doprawić pieprzem i solą. Piersi położyć (skórą do dołu) na patelni i smażyć na średnim ogniu około 12-14 minut aby wytopić tłuszcz. Następnie obrócić pierś na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Podsmażone piersi należy włożyć następnie do rozgrzanego piekarnika (200C) i piec przez około 8 minut. W tym samym czasie na patelni z wytopionym tłuszczem kaczki można podsmażyć ziemniaki oraz pieczarki.
Piersi z kaczki po wyjęciu z piekarnika powinny chwilę odpocząć. Nastąpienie krojone w plastry podałem z ziemniakami, pieczarkami, dżemem żurawinowym oraz sałatką z pomidorów, cebuli i sałaty.
Smacznego!
Jadłam. Pyszne!!! 🙂
Dla mnie najlepszą kaczkę robi moja żona 🙂 Uwielbiam chrupiącą skórkę i delikatne mięsko kaczki.