Powracam do umieszczania przepisów na blogu. Nabrała mnie ochota na bułeczki gotowane na parze (ja nazywam, je pierożkami) baozi. Jest to bardzo popularne danie w Chinach, którym zajadałem się nimi bardzo często ale jeszcze nie próbowałem robić samemu. Jak na pierwszy raz wyszyły rewelacyjnie!
Przepis na ciasto wziąłem ze strony taosmaku.pl a farsz i sos jest mojego pomysłu.
Składniki:
Ciasto na baozi:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- szklanka wody
- 30 ml oleju
Farsz:
- 0,4 kg łopatki wieprzowej
- mała marchewka
- mała cebula
- ocet ryżowy
- imbir – kawałek
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- przyprawa do karkówki
Sos
- Sos sojowy jasny
- ocet
- ocej
- imbir
- chilli
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto wyrabiałem do uzyskanie jednolitej masy nad garnkiem z ciepłą wodą. Następnie całość przykryłem ściereczką i zostawiłem na 2 godziny.
- Po 2 godzinach całość wyrobiłem jeszcze raz i zostawiłem na kolejną godzinę.
- Dzień wcześniej zamarynowałem farsz. Miałem kawałek łopatki wieprzowej, którą pokroiłem na drobne kawałki. Dodałem 3-4 łyżki sosu sojowego, trochę octu oraz końcówkę przyprawy do karkówki, którą chciałem skończyć.
- Gdy ciasto rosło przygotowałem farsz, podsmażyłem krótko posiekany imbir i czosnek a następnie dodałem mięso. Gdy już się zarumieniło dodałem pokrojoną drobno marchewkę oraz cebulę. Całość smażyłem a poźneij trochę dusiłem dolewając wody i przyprawiając solą/pieprzem/chilli aż mięso będzie miękkie.
- Gdy ciasto było już gotowe to formowałem z niego kulki ok 4-5 cm średnicy a następnie rozwałkowałem na około 8-10 cm okręgi.
- Do środka nakładałem łyżkę farszu i starałem się zlepić bułeczki jak na zdjęciach.
- Gotowe bułeczki gotowałem na parze około 8-10 minut. Warto zachować między nimi przestrzeń gdyż baozi rosną podczas gotowania.
- Do podania przygotowałem sos do maczania baozi na bazie sosu sojowego (około 1/3 szklanki) niewielkiej ilości octu, oleju oraz imbiru i chilli. Całość wymieszałem a imbir i chilli dodatkowo przetarłem przez sitko aby sos był czysty.
ooo mniam ! uwielbiam je !
Koniecznie trzeba wypróbować 🙂