Bułeczki Baozi

Powracam do umieszczania przepisów na blogu. Nabrała mnie ochota na bułeczki gotowane na parze  (ja nazywam, je pierożkami) baozi. Jest to bardzo popularne danie w Chinach, którym zajadałem się nimi bardzo często ale jeszcze nie próbowałem robić samemu. Jak na pierwszy raz wyszyły rewelacyjnie!

Baozi

Przepis na ciasto wziąłem ze strony taosmaku.pl a farsz i sos jest mojego pomysłu. 

Składniki:

Ciasto na baozi:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • szklanka wody 
  • 30 ml oleju

Farsz:

  • 0,4 kg łopatki wieprzowej
  • mała marchewka
  • mała cebula
  • ocet ryżowy
  • imbir – kawałek
  • 1 ząbek czosnku  
  •  3-4 łyżki sosu sojowego
  • przyprawa do karkówki

Sos

  • Sos sojowy jasny
  • ocet
  • ocej
  • imbir
  • chilli

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiałem do uzyskanie jednolitej masy nad garnkiem z ciepłą wodą. Następnie całość przykryłem ściereczką i zostawiłem na 2 godziny. 
  2. Po 2 godzinach całość wyrobiłem jeszcze raz i zostawiłem na kolejną godzinę. 
  3. Dzień wcześniej zamarynowałem farsz. Miałem kawałek łopatki wieprzowej, którą pokroiłem na drobne kawałki. Dodałem 3-4 łyżki sosu sojowego, trochę octu oraz końcówkę przyprawy do karkówki, którą chciałem skończyć. 
  4. Gdy ciasto rosło przygotowałem farsz, podsmażyłem krótko posiekany imbir i czosnek a następnie dodałem mięso. Gdy już się zarumieniło dodałem pokrojoną drobno marchewkę oraz cebulę. Całość smażyłem a poźneij trochę dusiłem dolewając wody i przyprawiając solą/pieprzem/chilli aż mięso będzie miękkie. 
  5. Gdy ciasto było już gotowe to formowałem z niego kulki ok 4-5 cm średnicy a następnie rozwałkowałem na około 8-10 cm okręgi. 
  6. Do środka nakładałem łyżkę farszu i starałem się zlepić bułeczki jak na zdjęciach. 
  7. Gotowe bułeczki gotowałem na parze około 8-10 minut. Warto zachować między nimi przestrzeń gdyż baozi rosną podczas gotowania. 
  8. Do podania przygotowałem sos do maczania baozi na bazie sosu sojowego (około 1/3 szklanki) niewielkiej ilości octu, oleju oraz imbiru i chilli. Całość wymieszałem a imbir i chilli dodatkowo przetarłem przez sitko aby sos był czysty. 

Komentarz do “Bułeczki Baozi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *