Szparagi to bardzo sezonowe warzywo ale jakie smaczne! Dziś przepis na szparagi z jajkiem w koszulce.
Składniki:
- zielone szparagi
- jajko
- ocet
- sól / pieprz
Przygotowanie:
Szparagi myjemy a następnie odłamujemy lub odcinamy zdrewniałe, białe końcówki. Szparagi można upiec na patelni lub ugotować (ok 7-10 min) w słonej wodzie z małym dodatkiem cukru. Następnie posypujemy solą i pieprzem i podajemy z jakiem w koszulce. Aby przygotować jajko w koszulce należy do gotującej się wody dodać kilka łyżeczek octu a następnie wbić lub wlać rozbite wcześniej jajko. Aby się nie rozpłynęło można wcześniej wykonać coś na kształt wiru. Jajko gotujemy około 3 minut. Klasyczne jajko w koszulce powinno mieć ścięte biało i płynne żółtko.
Smacznego!
Uwielbiam szparagi w każdej postaci 🙂