Szparagi z jajkiem w koszulce

Szparagi to bardzo sezonowe warzywo ale jakie smaczne! Dziś przepis na szparagi z jajkiem w koszulce. 

Szparagi z jajkiem w koszulce

Składniki:

  • zielone szparagi
  • jajko
  • ocet
  • sól / pieprz 

Przygotowanie:

Szparagi myjemy a następnie odłamujemy lub odcinamy zdrewniałe, białe końcówki. Szparagi można upiec na patelni lub ugotować (ok 7-10 min) w słonej wodzie z małym dodatkiem cukru. Następnie posypujemy solą i pieprzem i podajemy z jakiem w koszulce. Aby przygotować jajko w koszulce należy do gotującej się wody dodać kilka łyżeczek octu a następnie wbić lub wlać rozbite wcześniej jajko. Aby się nie rozpłynęło można wcześniej wykonać coś na kształt wiru.  Jajko gotujemy około 3 minut. Klasyczne jajko w koszulce powinno mieć ścięte biało i płynne żółtko. 

Smacznego!

Komentarz do “Szparagi z jajkiem w koszulce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *