Uwielbiam szparagi stąd też kolejny przepis tym razem szparagi z kurczakiem
Składniki:
- zielone szparagi
- 2 piersi z kurczaka lub 0,5 kg mięsa z udek
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 5 łyżek oliwy extra vergine
- bazylia
- ocet
- sól / pieprz
Przygotowanie:
Szparagi myjemy a następnie odłamujemy lub odcinamy zdrewniałe, białe końcówki. Szparagi można upiec na patelni lub ugotować (ok 7-10 min) w słonej wodzie z małym dodatkiem cukru. Następnie posypujemy solą i pieprzem.
Piersi z kurczaka przecinamy na cieńsze plastry (mięso z udek rozcinamy na kształt kotletów) i marynujemy z posiekanym drobno czosnkiem, musztardą, octem, oliwą oraz posiekaną bazylią. Marynatę z mięsem można odłożyć na jakiś czas. Następnie smażymy na patelni po klika minut z każdej strony. Kurczak powinien wyjść bardzo soczysty i smaczny. Podajemy go ze szparagami. Kolejne proste danie ale jakie smaczne.
Smacznego!