Szparagi z kurczakiem

Uwielbiam szparagi stąd też kolejny przepis tym razem szparagi z kurczakiem

Szparagi z kurczakiem

Składniki:

  • zielone szparagi
  • 2 piersi z kurczaka lub 0,5 kg mięsa z udek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 5 łyżek oliwy extra vergine
  • bazylia
  • ocet
  • sól / pieprz 

Przygotowanie:

Szparagi myjemy a następnie odłamujemy lub odcinamy zdrewniałe, białe końcówki. Szparagi można upiec na patelni lub ugotować (ok 7-10 min) w słonej wodzie z małym dodatkiem cukru. Następnie posypujemy solą i pieprzem.

Piersi z kurczaka przecinamy na cieńsze plastry (mięso z udek rozcinamy na kształt kotletów) i marynujemy z posiekanym drobno czosnkiem, musztardą, octem, oliwą oraz posiekaną bazylią. Marynatę z mięsem można odłożyć na jakiś czas. Następnie smażymy na patelni po klika minut z każdej strony. Kurczak powinien wyjść bardzo soczysty i smaczny. Podajemy go ze szparagami. Kolejne proste danie ale jakie smaczne.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *